Hoofdstuk 21 t/m 30

21 Geleerde fabrikantenzoon sticht grootste handelsbank in Nederland
Voor B.W. Blijdenstein geen directiezetel in textielfabriek, maar rechtenstudie in Leiden. Als student vocht hij mee tegen Belgen. Werd dorpskassier in Enschede. Richtte Twentsche Bank in Enschede op, een voorloper van huidige ABN AMRO.

22 Jan Hendrik Assink, toeschouwer bij stakingen in twintigste eeuw
Boerenzoon uit Elsenerbroek werd baas bij Spinnerij Tubantia. Maakte stakingen van 1902, 1923-1924 en 1931-1932 mee, als toeschouwer en slachtoffer. Luisterde wellicht naar 1 Mei-toespraak Henriette Roland Holst. Beleefde crisisjaren, sprak er nooit over. 

23 Wissinks Möl heurt in Ossel, nerg’ns aanders
Stormen woedden rond stenderkast uit 1770. Ruzie over kerk in Usselo. Begraafplaats met uniek ingangshek uit Heveadorp. Kerkschuur doopsgezinden in Twekkelo. Onderdak voor Palestina Pioniers. Kinderen van Van Heek op het ‘boerenschooltje’.

24 Lonneker trots op eerste Raiffeisenbank in Nederland
Drie Usselose boeren richtten de eerste coöperatie op, om samen krachtvoer in te kopen. In 1896 ging de eerste Raiffeisenbank in Nederland van start. De steenbakkerij van Smulders. In 1934 gingen na langdurig twisten Enschede en Lonneker samen.

25 Boekelo, bleken bij beken, zout en zee op de heide
Havezathe ’t Hof te Boekel, eerste bewoners. Blekerij rondom vier beken, veel werk. In Boekelo’s bodem liggen onmetelijke hoeveelheden zout. Zee op de heide, attractie voor velen. Marcellinuskerk bekend om processies met enkele duizenden gelovigen.

26 Glanerbrug, van gehucht tot dorp, ‘iets Amerikaans’
Glanerbrugs beroemdste inwoner Bart van der Leck schilderde Uitgaan van de fabriek. Baumwollspinnerei Eilermark bood velen werk. Omstreeks 1900 werd het gehucht een dorp. In 1910 station. Heftige rellen bij Eilermark. In 1887 eerste schooltje. 

27 Enschedese fabrikantenzoon introduceert voetbal in Nederland
Bernard van Heek nam voetbal mee uit Engeland en introduceerde het voetbalspel in ons land. Hij richtte de eerste club op, de voorganger van PW. Daarna kwamen er spoedig meer clubs. In 1956 Diekman open. FC Twente werd in 2010 landskampioen.

28 Met landgoederen en parken groenste stad van Nederland?
Na samengaan met Lonneker werd Enschede groenste stad in ons land. Drie fabrikanten richtten Heide Mij op. Fabrikanten kochten markegronden om te ontginnen en te bebouwen. Parken met veel groen voor ontspanning van arbeiders. 

29 Landhuizen van fabrikanten, etalages van zakelijk succes
Eerste decennia 20ste eeuw waren gouden jaren voor fabrikanten. Ze bouwden landhuizen en villa’s. Hooge Boekel naar voorbeeld Wasserburgen. Zonnebeek vertoont Amerikaanse invloeden. Gerh. Jannink introduceerde architect Karel de Bazel. 

30 ‘In onze werkstad geen plaats voor gebouw vol weelde’
De historie van het Stadhuis in Enschede: van het Stadhuis met torentjes uit de zestiende eeuw tot Gesamtkunstwerk van architect Gijsbert Friedhoff. In 1933 geopend, nog steeds een sieraad voor de stad. Een hoofdstuk met veel branden.

Naar hoofdstuk 31 t/m 40


Naar begin Geschiedenis