Geschiedenis van Enschede

Boeiend boek vol verhalen over de geschiedenis van Enschede

Voorzijde omslag boek Geschiedenis van Enschede
Voorkant omslag van het boek

Het is heel lang geleden dat er een boek verscheen over de geschiedenis van Enschede, een halve eeuw, want in 1962 publiceerde L.A. Stroink zijn nog steeds veel geraadpleegde kroniek van de historie van stad en streek, onder de titel Stad en land van Twente. In 2008, bij het verschijnen van mijn proefschrift over Jan Herman van Heek, Kunst, katoen en kastelen. J.H. van Heek, 1873-1957, wist ik één ding zeker, ik wilde me de volgende jaren inzetten voor een boek over de historie van mijn geboortestad. Het boek is verschenen op 31 oktober 2014 .

Wie mijn boeken heeft gelezen, weet dat ik meer een verhalenverteller ben, niet direct een schrijver die de gebeurtenissen van elfduizend jaar menselijk leven in Enschede en omgeving keurig op een rijtje zet. Verhalen dus, in Geschiedenis van Enschede, over de eerste bewoners, over de Tachtigjarige Oorlog, de Franse Tijd, de wereldoorlogen, stadsbranden, textielfabrikanten, rijke bazen in hun villa’s en arme arbeiders in krottenbuurten, over koningen en burgemeesters, over de buurschappen Boekelo, Glanerbrug, Lonneker en Usselo, over landgoederen en woonkasteeltjes, over de voetbalclubs, over kunstenaars, schilders en dichters.

Ik heb de teksten soms wat persoonlijk gemaakt, ik vertel verhalen uit mijn jeugd in Enschede, over mijn Opa die de stakingen in de twintigste eeuw meemaakte, over mijn vader die in de oorlog tijdens een razzia werd opgepakt en nooit terugkwam, over mijn zoektocht naar een Joodse klasgenote die overleefde.

Enschede is de geboorteplek van belangrijke kunstenaars, schilders en dichters die in mijn boek aan de orde komen, tijdgenoten van mij, die ik goed ken. H.H. ter Balkt, voor mij Harrie, die prachtige gedichten heeft geschreven, landelijk bekend is, ook als Habakuk de Balker II. Jan Cremer, schilder en schrijver, van wie ik diverse schilderijen thuis heb hangen, wiens boeken in mijn kast staan. Willem Wilmink, de dichter, die ontroerend mooie gedichten heeft gemaakt. U vindt werk van hen en enige anderen verspreid door het boek, passend bij één van de vele verhalen.

Wim H. Nijhof


Inhoudspagina’s van het boek

Ter inleiding

Hoofdstuk 1 t/m 10