Over de auteur

auteur Wim Nijhof
Wim Nijhof

Dr. Wim H. Nijhof is historicus en publicist, hij schrijft over geschiedenis. In 1939 werd hij geboren in Enschede, waar hij na zijn lagere schooljaren op de Tweede Prinseschool het Gymnasium van Het Enschedees Lyceum volgde. Het journalistieke vak leerde hij als leerling-journalist bij Tubantia, tot 1 januari 1963, toen hij naar Het Vrije Volk vertrok. Hij werkte daarna voor diverse dagbladen, het laatst in zijn journalistieke carrière als chef van de stadsredactie van de Twentsche Courant in Hengelo.
Vanaf 1970 woont hij in Apeldoorn, waar hij werkte als voorlichter van de gemeente Apeldoorn en daarna tot 2000 een communicatie-adviesbureau leidde. Eind 2008 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op zijn biografie Kunst, katoen en kastelen van Jan Herman van Heek (1873-1957), de Enschedese textielfabrikant, kunstverzamelaar en monumenten­beschermer. In 2010 publiceerde hij Heeren en Helden van Haaksbergen, de geschiedenis van het Twentse textieldorp. De sociale strijd in de textielindustrie in de eeuw tussen 1870 en 1970 beschreef hij in Troebelen in de Twentse textiel.  

Wim Nijhof is in de vroege ochtend van zondag 22 oktober 2023, op 84-jarige leeftijd, in zijn slaap overleden. Hij laat een grote leegte na bij zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, maar ook bij veel familie, vrienden en kennissen.
Op vrijdag 27 oktober is er in kleine kring afscheid van Wim genomen.