TH Twente, sterk staaltje van rooms-rode machtspolitiek

hoofdstuk 47

Burgemeester Wim Thomassen wilde het wel van de daken schreeuwen, het liefst vanaf ‘n oalen stadstorent. Maar na lang nadenken, geleid door gezond verstand en niet door bijna uitzinnige vreugde, bedacht hij een list om het grote nieuws te verklappen zonder het bekend te maken. Medio januari 1961 kregen alle hoofden en directeuren van scholen in Enschede een brief van hem:

In het midden van deze week zullen de kranten groot nieuws brengen. Voor Twente en voor Enschede is het gelukkig heel goed nieuws. Meer kan ik U op dit moment nog niet zeggen. Zodra het bekend is zullen velen uiting willen geven aan hun vreugde. Teneinde de stad dan een feestelijk aanzien te geven, zou het prettig zijn als overal de vlaggen worden uitgestoken. Daarom doe ik U gaarne het volgende verzoek. Wilt u op woensdagochtend de leerlingen van Uw school wijzen op het nieuws, dat in de loop van die dag waarschijnlijk bekend wordt gemaakt. En wilt U hen aansporen om hun ouders te vragen terstond de vlag uit te steken en ook op donderdag? Gaarne zeg ik U bij voorbaat dank voor Uw medewerking.

Wim Thomassen, Dux voor vrienden, geboren Amsterdammer, gevormd in de socialistische jeugdbeweging AJC, had eind 1959 tijdens een lunch van de Rotaryclub Enschede verzucht, dat ‘uitgestelde hoop het hart krenkt’. Maar gelukkig kon hij, bijna anderhalf jaar burgemeester van Enschede, uit de beste bronnen er aan toevoegen dat de regering wel voortvarend en positief aan het werk was. 

Verder lezen?


Bronnen

48 / Ko Wierenga: ‘Nu begint het spul pas goed te draaien!’

Naar begin Geschiedenis